445456176157653
top of page

GEMSE OPMÅLINGSSKEMA CIC

Bronze 100 – Sølv 105 – Guld 110 CIC point. 

Vejledning til opmåling af gemse med CIC point.

 

Der findes et hav af gemser, vi har i CIC 10 forskellige arter og heraf flere forskellige krav til medalje, her nævnt de arter der kræver mest for at opnå en medalje. Det gælder de mest alm. Fra:  Alpine bl.a Østrig, Schweiz – Balkan bl.a Kroatien – Carpathian Rumænien – Chartreuse bl.a Frankrig.

 

Fælles for dem alle, er samme opmålingsmetode. 

 

  • Hornlængden: Måles fra nederste kant på forsiden, følg korrekturen/mitten af hornet op til spidsen

  • Højden af Horn fra kraniet: Denne er lidt tricky. Da der skal måles højden/dybden fra kraniet op langs/mellem begge horn til det højeste punkt som vil være hvor de bøjer rundt og begynder at pege nedad igen. Til dette vi et specielt måleværktøj, Men kan gøres relativt okay ved brug af to tommestokke, den ene placeres på tværs hen over begge horn på det højeste punkt, den anden lodret ned til kraniet, derved kan du tage dette mål.

  • Omkreds af det stærkeste horn: Du finder omkredsen af det horn der er kraftigst – kun et mål. Såfremt et horn bære en gevækst/udposning måles omkredsen der.

  • Udlægget af hornene: Du finder det største udlæg, ved at måles til midt af begge horn, det vil sige at halvdelen af horn tykkelsen medregnes i hver side.

  • Tillæg for alder: hvis muligt tæl årringene. 0 – 3 Point. 6 -10 år = 1 point. 11 - 12 år = 2 point. 13 + 3 point. 

  • Fradrag: for horn gevækst. 0 – 5 point. ​

Klik her hvis du ønsker at printe skemaet. 

Gemse.jpg
bottom of page